

ELÄMÄN ISOT ASIAT KIINNOSTAVAT,
SIKSI KIRJOITAN NIISTÄ SÄÄNNÖLLISESTI.

Avioliiton solmiminen, avio- tai avoliiton päättyminen, läheisen kuolema, edunvalvonta. Kaikkiin elämämme isoihin tapahtumiin liittyy juridiikkaa, ja kaikissa voi lakimies olla avuksi. Vaikka tapaukset ovat yksilöllisiä, on minulla kokemusta monenlaisista tilanteista. Kirjoittamieni artikkeleiden sisällöt kumpuavat elävästä elämästä, asiakkaiden kysymyksistä tai jostakin vastaan tulleesta tapauksesta. Minulla on myös ollut ilo ja kunnia olla useita kertoja eri medioiden haastateltavana.
OTA SEURANTAAN ILMAISET VINKIT RIHTNIEMI LAW -SOMEKANAVISSA:
LAKIMIES LÄSNÄ -UUTISKIRJEET
Testamentti – miksi se on hyvä tehdä
ja mitä siihen kuuluu?
Julkaistu: 22. elokuuta 2024
Testamentilla otetaan kantaa siihen, kuka ja millä ehdoilla perii omaisuuden testamentin tekijän kuoleman jälkeen. Lainsäätäjä on säätänyt yhdenlaisen perimysjärjestyksen, ja jos se ei vastaa omaa tahtoa, on testamentti ainoa keino muuttaa lainsäätäjän säätämää ja vaikuttaa siihen, kenelle/keille omaisuus menee. Esimerkiksi avopuoliso ei nykylain perusteella ole perillisasemassa, joten avopuolison asema on turvattava testamentilla. Samoin jos haluaa liittää perimykseen ehtoja, mm. sulkea pois perillisten aviopuolisoiden avio-oikeuden tai antaa jollekulle omaisuuteen hallintaoikeuden, on nämä määräykset päteviä vain testamentissa kirjattuina.
Testamentin muoto on laissa säädetty, testamentti tehdään kirjallisesti, allekirjoitetaan ja todistetaan, mutta sisällöllisesti on paljon vaihtoehtoja. Koska kyse on omasta viimeisestä tahdosta, kannattaa se miettiä ja kirjoittaa huolellisesti. Testamentin muoto on laissa säädetty, testamentti tehdään kirjallisesti, allekirjoitetaan ja todistetaan, mutta sisällöllisesti on paljon vaihtoehtoja. Koska kyse on omasta viimeisestä tahdosta, kannattaa se miettiä ja kirjoittaa huolellisesti.
Avioero näköpiirissä – mitä tehdä?
Julkaistu: 9. elokuuta 2024
Avioerot ovat yleisiä, mutta yksittäisen ihmisen kohdalle niitä ei kovin usein satu. Siksi voi olla epäselvää, mitä erotilanteessa pitäisi tehdä tai huomioida. Juridisestihan avioerossa purkaantuu paitsi puolisoiden välinen aviovarallisuusjärjestelmä myös puolisoiden elatusvelvollisuus – ja toki siinä purkaantuu muutakin, jonka käsittely ja työstäminen on sitten oma juttunsa.
Kumpikin puolisoista voi hakea avioeroa. Avioeroa haetaan käräjäoikeudelta. Avioeron syytä ei avioerohakemuksessa – tai myöhemminkään – tarvitse perustella, eikä avioeron syy tai se, kumman aloitteesta se vireille laitetaan, nykyään ole enää eroprosessissa millään tavoin olennainen.
Avioeron vireilletulopäivä eli se päivä, jona avioerohakemus saapuu käräjäoikeuteen, on osituksen ja omaisuuden erottelun kannalta olennainen päivä. Sen päivän mukaan ositetaan ja jaetaan puolisoiden varat. Mitä sen jälkeen kumpi tahansa omistukseensa hankkii tai saa, ei kuulu enää aviovarallisuuteen kuuluvaa ja puolison kanssa ositettavaa omaisuutta.
Avioeron voimaantulo vaatii puolen vuoden harkinta-ajan tai kahden vuoden erillään asumisen. Vasta avioeron voimaantulo katkaisee puolisoiden välisen elatusvelvollisuuden. Siihen asti elatusvelvollisuus on puolin ja toisin vielä voimassa.
Ennen avioeron vireilletuloa on vielä mahdollisuus laatia ja rekisteröidä avioehtosopimus, jos puolisot sitä haluavat. Digi- ja väestötietovirasto ei kuitenkaan rekisteröi avioehtosopimuksia, jotka on tehty avioeron vireilletulon jälkeen.
Hetkeä ennen avioeron vireilletuloa tehty avioehtosopimus on toki lähtökohtaisesti pätevä ja puolisoita osituksessa sitova. Kuitenkin eron läheisyys sekä olosuhteet sopimuksen laatimishetkellä ja eron jälkeen saattavat johtaa siihen, että sopimuksen pätevyys jommankumman puolison puolelta myöhemmin kyseenalaistetaan. Parempi siis olisi, että sopimus olisi tehty hyvän aikaa ennen avioeroa.
Vaikka siis avioeroon liittyy paljon muutakin kuin juridiikkaa, olen huomannut, että asioiden juridinen loppuunsaattaminen auttaa myös tapahtuman ja siitä seuraavan elämänmuutoksen prosessoinnissa muutenkin sekä luo toiveen siitä, että tästäkin sittenkin selviää.
Omat rajat hakusessa?
Julkaistu: 24. heinäkuuta 2024
Omien rajojen tunnistaminen ja kunnioittaminen on tärkeää – niin henkilökohtaisesti kuin ammatillisesti. Se auttaa suojelemaan itseä ja omaa hyvinvointia. Rajojen tunnistaminen ja kunnioittaminen voi tarkoittaa esimerkiksi oman ajan arvostamista, ihmissuhteiden tasapainottamista ja omien tarpeiden priorisointia. Tietämällä omat rajasi voit tehdä parempia päätöksiä ja neuvotella tehokkaammin. Selkeät rajat auttavat myös ehkäisemään väärinkäsityksiä ja ristiriitoja. Oikeudellisessa maailmassa rajojen asettaminen voi tarkoittaa esimerkiksi avioehdon tai testamentin laatimista, sopimusten huolellista tarkistamista tai avioero- tai perinnönjakotilanteessa omien oikeuksien puolustamista ja omien vaatimusten selkeää argumentointia. Rihtniemi Law tarjoaa asiantuntevaa neuvontaa ja tukea kaikissa perhe- ja perintöoikeuden kysymyksissä. Huolehditaan hyvinvoinnistamme sekä pidetään hyvää huolta läheisistämme!”
Avioehtosopimus – turvaa tulevaisuuteen
Julkaistu: 10. heinäkuuta 2024
Kesä on täydellinen aika pysähtyä miettimään tulevaisuutta ja varmistaa, että tärkeät asiat ovat kunnossa. Yksi näistä asioista on avioehtosopimus, jonka harkinnassa mieti mm. seuraavia seikkoja:
1. Avioehtosopimus auttaa suojaamaan omaisuutta avioliiton päättyessä ja voi estää omaisuuden jakoon liittyvät riidat.
2. Avioehtosopimus tuo selkeyttä. Se määrittelee, kuinka omaisuus jaetaan avioliiton päättyessä, mikä voi vähentää epävarmuutta ja ristiriitoja.
3. Avioehtosopimus voi olla tärkeä osa perintösuunnittelua. Se voi auttaa varmistamaan, että perintö jää oman perheen piiriin.
4. Avioehtosopimus saa merkityksensä vasta avioliiton päättyessä joko avioeroon tai toisen puolison kuolemaan.
Nautitaan kesästä ja pidetään huolta itsestämme ja toisistamme!
Rihtniemi Law tarjoaa asiantuntevaa neuvontaa ja tukea kaikissa perhe- ja perintöoikeuden kysymyksissä.
Huolehditaan hyvinvoinnistamme sekä pidetään hyvää huolta läheisistämme!”
MEDIASSA

Juristi kertoo kuusi tapaa, joilla avioehdon voi sössiä
Avioehdon tekeminen on vuosi vuodelta suositumpaa. Juristi on huolissaan siitä, että avioehtosopimuksia tehdään puutteellisin tiedoin.

Business FM -radiohaastattelu elämän tärkeistä dokumenteista

Raha Mania -podcastissa haastateltavana Maiju Rihtniemi

Avioehto ei aina ole reilu
ratkaisu – lue, milloin sen tekeminen kannattaa
Avio-oikeus on vanhaa perua ajalta, jolloin kaikki perheen omaisuus oli miehen nimissä eikä vaimo omistanut paperilla mitään. Joissain tilanteissa avio-oikeus voi kuitenkin tuntua epäreilulta ja silloin kannattaa tehdä avioehto.
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
